keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Ylioppilasjuhlien juhlakakut


Valmistujaisjuhlat lähestyvät monessa perheessä. Perinteisiin tarjoiluihin kuuluvat voileipäkakut sekä täytekakku. Me teimme hiukan erilaisen makean kakun. Trendikäs kirjainkakku sisältää keksipohjan ja paljon koristeita, jotka voivat olla mitä vain oikeista kukista vaahtokarkkeihin.

Upea ja näyttävä Lyyra-kakunkoriste löytyy verkkokaupasta sekä Tuusulan että Espoon myymälöistä.

YO- keksikakku
n.20 hlö

200g sokeria
400g hienoja vehnäjauhoja
400g mantelijauhoa
4rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa
400g kylmää voita
  2kananmunan valkuainen
Laita kulhoon kuivat aineet. Lisää kuutioitu voi ja sekoita joko tehosekoittimen lapavispilällä tai käsin murumaiseksi. Lisää valkuainen ja sekoita taikina kiinteäksi palloksi. Laita kelmuun ja kylmään pariksi tunniksi.
Kaulitse taikina parin leivinpaperin välissä ja ota taikinalevystä kaksi (2) Y-kirjainta sekä kaksi (2) O-kirjainta sabluunan avulla. Kuvassa olevan kirjainkakun korkeus on noin 30cm. Kaulitseminen onnistuu parhaiten vain leivinpapereiden välissä, koska taikina on melko pehmeää ja sitä ei helposti saa pöydän pinnasta irroitettua. Siksi on hyvä kaulita se suoraan leivinpaperin päällä. Sabluunan käyttö on myöskin suositeltavaa, jotta kuviot ovat varmasti samankokoisia.
Paista 175 asteessa noin 10-12 minuuttia kullanruskeiksi. Anna jäähtyä ennen täyttöä ja käsittele varovasti. Ne hajoavat helposti.
 
Täyte:
7dl vispikermaa
200g vaniljarahkaa
1,5dl sokeria
3 rkl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää rahka. Laita vaahto pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.
Laita keksipohja tarjoilualustalle. Pursota pieniä samankokoisia palloja koko pohja täyteen. Aseta päälle toinen pohja ja pursota samoin. 
Viimeistele erilaisin koristein (macarons, marenki, vaahtokarkki, tuoreet marjat ja hedelmät, syötävät kukkaset).
Kakun voi tehdä valmiiksi koristeluja lukuunottamatta jo edellisenä päivänä. Sitä ei kannata laittaa kuitenkaan kuvun alle ettei keksipohja kostu liikaa. Koristeet tulee laittaa vasta tarjoilupäivänä.



keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kevään ja kesän juhlakakut


Sokerikakkupohja
(noin 8-10 hengen kakku, yksi kakku)

3 kananmunaa (L-koko)
90 g sokeria
45 g vehnäjauhoja
45 g perunajauhoja

Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne joukkoon parissa erässä. Sekoita taikina nuolijalla tai lastalla sekaisin, jotta taikinaan ei jää paakkuja. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (noin 18-20 cm halkaisija). Laita reunoille kakkuvuokaa korkeammat leivinpaperisuikaleen, niin vältät hienosti kohoavaa kakkupohjaa valumasta pois vuoasta uunin pohjalle. Paista kakkupohjaa noin 160-175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä ennen täytekakun täyttämistä.

Vinkki! Vuoan koolla voit vaikuttaa kakkupohjan korkeuteen. Valitsemalla pienen vuoan saat korkeamman kakkupohjan.

Vinkki! Lisää tummaan sokerikakkupohjataikinaan kuivien aineiden joukkoon 2 rkl tummaa kaakaojauhetta.

Varaa täytekakun kostutukseen noin 1 1/2 dl vaaleaa mehua, sokerivettä tai vaaleaa virvoitusjuomaa.

Täytevaihtoehdot

Maidoton hedelmävaahto

2 dl Alpro vispi - maidotonta vispiä
1 1/2 dl hedelmäsosetta (mango tai trooppiset hedelmät)
3 liivatelehteä
1/2 dl vettä
noin 3/4 dl tomusokeria

Vatkaa maidoton vispi paksuksi vaahdoksi. Laita liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Mittaa hedelmäsose valmiiksi kulhoon.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kuuman veden joukkoon ja sekoita seos hyvin. Lisää liivateseos hedelmäsoseen joukkoon, koko ajan sekoittaen.

Nostele joukkoon vielä tomusokeri ja vispivaahto joukkoon. Lisäile tomusokeria maun mukaan. Tomusokerin tarve riippuu käyttäämästäsi hedelmäsoseesta.


Helppo mansikkavaahto
(sisältää maitotuotteita)

4 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150-200 g mansikkamarmeladia


Laita vispikerma ja maustamaton tuorejuusto vatkauskulhoon. Vatkaa ne paksuksi vaahdoksi ja lisää lopuksi marmeladi joukkoon. Vatkaa vielä hyvin sekaisin ja täyte on valmis.

Halutessasi voit lisätä täytteisiin hieman elintarvikeväriä tummentamaan täytteiden väriä. Täyteet on suunniteltu kolmen kananmunan sokerikakkupohjaan, yksi täyte yhteen kakkuun eli kahteen täytekakun väliin.

Maidoton sokerikreemi
(yhteen pieneen kakkuun)

150 g maidotonta margariinia
1 1/2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kuumaa vettä
(kaakaoversioon 2 rkl kaakaojauhetta)

Vatkaa huoneenlämpöinen margariini yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa vaaleaksi. Lisää joukkoon kuuma vesi ja vatkaa vielä hyvin sekaisin. Jos haluat tehdä kaakaoversion, niin lisää vielä joukkoon kaakaohjauhe ja vatkaa tasaiseksi.

Vinkki! Jos kreemi ei levity helposti kakun pintaan, niin lämmitä sitä muutama sekunti kerralla mikrossa, kunnes se on helpommin levitettävää.


Täytekakun koristelu

Kun täytekakku on täytetty ja maut ovat saaneet tasaantua jääkaapissa yön yli, niin kumoa kakku tarjoiluastialle. Valmista kakkua varten sokerikreemi, jonka ohjeen löydät yläpuolelta.

Levitä ohut kerros sokerikreemiä kakun pintaan. Nosta kakku noin 10-15 minuutiksi jääkaappiin. Levitä sen jälkeen kakun päälle vielä toinen ohut kerros sokerikreemiä. Nosta kakku vielä hetkeksi jääkaappiin.

Kauli sillä aikaa sokerimassasta tai valkosuklaan makuisesta massasta (noin 400 g) leivonta-alustan päällä noin 3 milliä paksu levy. Nosta levy kakun päälle kaulimen avulla ja silottele pinta käsin tai silottajalla. Leikkaa reunasta ylimääräiset massat pois muotoiluveitsellä. Löydät vaihekuvia kakun kuorruttamisesta täältä.

Halutessasi voit värjätä vielä loput sokerikreemistä haluamallasi värillä ja pursottaa kakun alareunaan kauniin koristepursotuksen.
  
Maidoton valuma

noin 2 rkl nestettä (vettä)
(elintarvikeväriä)

Sekoita pomadajauhe yhdessä nesteen kanssa tasaiseksi. Lisää joukkoon halutessasi elintarvikeväriä.

Vettä tai pomadajauhetta lisäämällä löydät seokselle sopivan valumapaksuuden. Voit kokeilla valumaa vaikka juomalasin reunaan, jolloin näet miten hyvin seos valuu lasin pintaa pitkin.

Näistä kuvan kakuista voit nähdä, että pinkissä kakussa valuma on hieman löysempää, turkoosissa valuma on hieman paksumpaa. Pomadavaluman paksuudella pystyt vaikuttamaan valumaan ulkonäköön.

Voit lusikoida valmiin pomadan kakun keskelle ja työntää veitsellä reunoille tai pursottaa valumaseoksen kakun reunalle, jotta saat sen valumaan kauniisti reunoja pitkin.


Suomenkieliset kakunkoristeet löydät täältä

Yhteistyössä Pullahiiren leivontanurkan kanssa.

perjantai 20. huhtikuuta 2018

NO NIIN onko ylioppilasjuhlat edessä?



NO NIIN-kakku
15-18 hlöä
 
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
 
täyte:
5dl vispikermaa
1prk sitruunarahkaa
n. 1dl lemon curdia
kostutukseen:
maitoa tai mehua
 
kuorrutus:
200g voita
1-2 rkl vettä
drip-valuma
3-4 rkl kuumaa vettä
 
Paista ensin kakkupohja. Ota kaksi samankokoista lasia. Riko toiseen kananmunat. Mittaa sokeria toiseen lasiin yhtä paljon kuin kananmunia on toisessa. Kaada sokeri kulhoon.
Mittaa lasiin jauhoja saman verran kuin munia ja lisää jauhoihin leivinjauhe.
Kaada munat sokerin kanssa samaan kulhoon.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot varovasti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kakku on kypsä, kun kakkutikkuun ei tartu taikinaa.
 
Täytä kakku tarjoilua edeltävänä päivänä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita kakkuvuoan pohjalle palanen tuorekelmua, reunoille kannattaa laittaa reunakalvoa. Sen avulla kakun reunoista tulee tasaiset ja siistit.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka kermavaahtoon. Aseta ensimmäinen pohjapala kakkuvuokaan, kostuta, sivele kakkupohjan pintaan lemon curd-tahnaa ja laita puolet täytteestä sen päälle. Laita toinen pohjapala, kostuta, sivele lemon curd ja kaada loput täytteestä sen päälle. Laita viimeinen pohjapala ja suojaa sen pinta tuorekelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
 
Ota kuorrutetta varten voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista reunakalvo sekä tuorekelmun palat.
Ala vatkaamaan voita ja lisää tomusokeria aina pieni määrä kerrallaan. Lisää lopuksi tippa (1-2rkl) vettä mikäli voikreemi tuntuu liian paksulta. Saat voikreemistä keltaisen sävyn pois, kun laitat coctailtikulla Wiltonin violettia pastaväriä massaan. Laita väriä todella vähän kerrallaan ja sekoita koneella hyvin. Sävy muuttuu pikkuhiljaa. Jos laitat kerralla liikaa, tulee kreemistä violetti.
Laita pursotinpussiin iso tylla ja kreemiä. Pursota kreemi tasaisen ohuelti koko kakun ympäri reunoille sekä pinnalle tyllan tasaisen reunan avulla. Ala vasta sitten tasoittamaan pintaa palettiveitsen sekä raapan avulla.
Kun kakku on tasainen, laita se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
 
Sulata candy meltsit mikrossa. Lisää sulaan melts-massaan vähitellen kuumaa vettä pienissä erissä kunnes se on juoksevaa. Melts-massa saattaa mennä ensin todella tiukaksi massaksi, mutta kuumaa vettä lisäämällä se notkistuu. Värjää sula melts pastavärillä mustaksi. Valuta melts-massa lusikan avulla kylmän kakun reunalle. Koristele haluamallasi tavalla mm. elävillä kukilla, koristerakeilla, marengeilla, karkeilla ja kaiken kruunaa upea No Niin- kakunkoriste .



No niin -kakunkoriste sopii KAIKKIIN juhliin. Senhän voi lukea monella eri tavalla.

maanantai 9. huhtikuuta 2018

ONNEA -kakku juhlaan kuin juhlaan

 

  ONNEA-kakku
15-18 hlöä
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
täyte:
5dl vispikermaa
2dl tuoreita mansikoita
kostutukseen:
maitoa tai mehua
kuorrutus:
200g voita
1-2 rkl vettä

drip-valuma
3-4 rkl kuumaa vettä
Paista ensin kakkupohja. Ota kaksi samankokoista lasia. Riko toiseen kananmunat. Mittaa sokeria toiseen lasiin yhtä paljon kuin kananmunia on toisessa. Kaada sokeri kulhoon.
Mittaa lasiin jauhoja saman verran kuin munia ja lisää jauhoihin leivinjauhe.
Kaada munat sokerin kanssa samaan kulhoon.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot varovasti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kakku on kypsä, kun kakkutikkuun ei tartu taikinaa.
Täytä kakku tarjoilua edeltävänä päivänä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita kakkuvuoan pohjalle palanen tuorekelmua, reunoille kannattaa laittaa reunakalvoa. Sen avulla kakun reunoista tulee tasaiset ja siistit.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita hyydykejauhe 1dl:n kylmää vettä ja kaada seos kermavaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Aseta ensimmäinen pohjapala kakkuvuokaan, kostuta ja laita puolet täytteestä sen päälle. Viipaloi mansikkasiivuja. Laita toinen pohjapala, kostuta ja kaada loput täytteestä sen päälle sekä loput mansikkaviipaleet. Laita viimeinen pohjapala ja suojaa sen pinta tuorekelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Ota kuorrutetta varten voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista reunakalvo sekä tuorekelmun palat.
Ala vatkaamaan voita ja lisää tomusokeria aina pieni määrä kerrallaan. Lisää lopuksi tippa (1-2rkl) vettä mikäli voikreemi tuntuu liian paksulta. Värjää pinkillä pastavärillä halutun sävyiseksi.
Laita pursotinpussiin iso tylla ja kreemiä. Pursota kreemi tasaisen ohuelti koko kakun ympäri reunoille sekä pinnalle tyllan tasaisen reunan avulla. Ala vasta sitten tasoittamaan pintaa palettiveitsen sekä raapan avulla.
Kun kakku on tasainen, laita se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
Sulata valkoiset candy meltsit mikrossa. Lisää sulaan melts-massaan vähitellen kuumaa vettä pienissä erissä kunnes se on juoksevaa. Melts-massa saattaa mennä ensin todella tiukaksi massaksi, mutta kuumaa vettä lisäämällä se notkistuu. Valuta melts-massa lusikan avulla kylmän kakun reunoille ja pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla mm. elävillä kukilla, koristerakeilla, marengeilla, karkeilla ja kaiken kruunaa upea ONNEA- kakunkoriste.


tiistai 3. huhtikuuta 2018

Emoji POOP -kakku ja popsit


Emojit ovat edelleen kovassa suosiossa lastenjuhlissa. Tämä hauska kakkakakku on suklaistakin suklaisempi. Täytteenä toki raikas vadelmamousse.

POOP -kakku
15-18 hlöä

5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
200g tummaa suklaata

täyte:
5dl vispikermaa

kostutukseen:
maitoa tai mehua

kuorrutus:
200g tummaa suklaata
200g voita
100g maustamatonta tuorejuustoa
1-1,5dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl kuumaa vettä

Paista ensin kakkupohja. Ota kaksi samankokoista lasia. Riko toiseen kananmunat. Mittaa sokeria toiseen lasiin yhtä paljon kuin kananmunia on toisessa. Kaada sokeri kulhoon.
Mittaa lasiin jauhoja saman verran kuin munia ja lisää jauhoihin leivinjauhe.
Kaada munat sokerin kanssa samaan kulhoon.
Sulata suklaa mikrossa ja anna hetki jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja sula suklaa varovasti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kakku on kypsä, kun kakkutikkuun ei tartu taikinaa.

Täytä kakku tarjoilua edeltävänä päivänä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita kakkuvuoan pohjalle palanen tuorekelmua, reunoille kannattaa laittaa reunakalvoa. Sen avulla kakun reunoista tulee tasaiset ja siistit.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita hyydykejauhe 1dl:n kylmää vettä ja kaada seos kermavaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Aseta ensimmäinen pohjapala kakkuvuokaan, kostuta ja laita puolet täytteestä sen päälle. Laita toinen pohjapala, kostuta ja kaada loput täytteestä sen päälle. Laita viimeinen pohjapala ja suojaa sen pinta tuorekelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Ota kuorrutetta varten voi ja tuorejuusto hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sulata myös suklaa ja anna jäähtyä. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista reunakalvo sekä tuorekelmun palat.
Sekoita kaakaojauhe ja kuuma vesi tasaiseksi tahnaksi.
Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi. Lisää sula suklaa, kaakaojauheseos sekä tuorejuusto. Vatkaa seos tasaisen kuohkeaksi.
Laita pursotinpussiin iso tylla ja suklaakreemiä. Pursota kreemi tasaisen ohuelti koko kakun ympäri reunoille sekä pinnalle tyllan tasaisen reunan avulla. Ala vasta sitten tasoittamaan pintaa palettiveitsen sekä raapan avulla.
Kun kakku on tasainen, laita se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Koristele lopuksi poop-kasoilla ja muilla koristeilla.


Poop-kasat onnistut tekemään helposti Renshaw:n sokerimassasta.
Ota palanen massaa ja rullaa se pöydällä pitkulaiseksi pötköksi, jonka toinen pää ohenee. Paksuun noin 1-1,5cm. Rullaa sitten pötkö kasaksi niin että ohuempi pää tulee kasan päälle. Ota valkoista sokerimassaa pieni pala ja tee siitä suut. Itse otin pienellä tyllalla ympyrä-palan ja sen leikkasin puoliksi. Liimaa valmiit syötävät silmät sekä suut paikoilleen.



Voit myös valmistaa Poop-popsit. Popsien reseptin löydät täältä.
Taikina kannattaa muotoilla kolmion malliseksi ja sitten muotoilutyövälineen avulla tehdä siihen "raidat" kakkakasaa mukaellen. Muoto säilyy melko hyvin melts-dippauksen jälkeenkin. Silmät ja suu kannattaa suklaan pintaan liimata sulalla suklaalla. Tällä helpolla tuubilla onnistut varmasti.

tiistai 27. maaliskuuta 2018

Mango-passion hyydykekakku


Pääsiäisen väri on keltainen.
Kaunis muoto hyydykekakkuun syntyy Confetin pieni kukka -reunavuoalla. 
Kakun on kuvannut Confetti Jyväskylän yrittäjä Pirkko.

Mango-passion hyydykekakku

n.175g Digestive-keksejä
n.50g sulatettua voita tai margariinia
täyte:
2 prk (4dl) vispikermaa
1 prk (200g) vaniljarahkaa
1 prk hyydykejauhetta (mango-aprikoosi)
2-3tl vaniljasokeria
kiille:
2dl mango-passion smoothie (Pirkka)
  3 liivatelehteä
koristeluun:
appelsiininlohkoja/persikan viipaleita

Murskaa keksit. Sulata margariini ja kaada se keksimuruun. Sekoita tasaiseksi ja painele reunavuoan pohjalle. Voit asettaa vuoan suoraan tarjoilulautaselle ja koota kakun siihen. Laita jääkaappiin, jotta keksipohja hiukan kovettuisi.
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka. Sekoita hyydykejauhe ohjeen mukaan 1dl kylmää vettä ja kaada seos kerma-rahkavaahtoon. Sekoita hyvin ja kaada keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti ennen kiilteen laittamista.
Valmista kiille. Laita taas liivatelehdet pehmenemään ensin kylmään veteen. Kuumenna tilkka vettä tai mehua (appelsiinimehu) sulata siihen puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos smoothien joukkoon ja kaada se sitten varovasti hyytyneen kakun päälle. Käytä apuna lusikkaa eli kaada lämmin kiille ensin lusikkaan, josta se sitten valuu täytteen päälle. Näin saat siistin ja tasaisen kiilteen. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä muutama tunti.
Irrota reunavuoka, käytä apuna tarvittaessa veistä. Koristele kakku.
Hyvää pääsiäistä! 

torstai 15. maaliskuuta 2018

Pupu-marmeladit


Pupu-marmeladi
  12kpl
3 dl sokeria
3 dl vettä
 4-6 tippaa cotton candy -makuainetta
progel lemon pastaväriä tippa
sirosokeria
Laita kattilaan sokeri, vesi ja agar-jauhe. Keitä miedolla lämmöllä n. 15min. Nosta kattila liedeltä ja lisää makuaine, sitruunahappo sekä pastaväri. Sekoita tasaiseksi. Aseta silikonivuoka esim. leikkuulaudan päälle, jonka avulla ne on helppo siirtää jääkaappiin. Kaada seos vuoan koloihin ja anna jäähtyä jääkaapissa/viileässä noin 2 tuntia.
Irrota marmeladit varovasti vuoasta esim. leivinpaperin päälle ja jätä huoneenlämpöön kuivumaan noin vuorokaudeksi. Sokeroi sirosokerilla.

VINKKI! Pakkaa marmeladeja sellofaanipussiin, solmi kauniilla nauhalla ja anna palkaksi virpojille.

tiistai 13. maaliskuuta 2018

Rapeat pitaleivät


Pavonin Forosil-silikonialustan avulla saat tehtyä kotiuunissakin rapeat leivonnaiset. Niin makeat kuin suolaisetkin. Paistoin nämä pitaleivät alustan päällä ja voi veljet miten rapeita niistä tuli, ihan parhaat ikinä!

Pitaleivät 8kpl

2,5dl vettä
1tl suolaa
25g hiivaa
3rkl valkosipuli oliiviöljyä
5-5,5dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy. Suosittelen kokeilemaan valkosipuli oliiviöljyä, jos vaan vähänkin pitää valkosipulin mausta. Se antaa ihan uuden kärjen pitaleivän makuun. 
Alusta hiivaseoksen joukkoon tarvittava määrä vehnäjauhoja. Taikina tulee jäädä pehmeäksi, mutta kuitenkin kädestä irtoavaksi. Anna sen sitten kohota noin puoli tuntia.

Jaa taikina 8 osaan. Kauli palaset ohuiksi, pyöreiksi levyiksi ja aseta pellille silikonialustan päälle. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.





Paista pitaleipiä kunnes ne ovat nousseet ja saaneet hiukan väriä, noin 5-8 minuuttia. Tarjoa ne heti tai säilytä muovipussissa (tuolloin toki menettävät rapeutensa).

Täytä paistetuilla kanasuikaleilla/kebablihalla ja raikkaalla salaatilla, tomaatilla, kurkulla ja haluamallasi kastikkeella (majoneesi, ketsuppi).


Pitaleipien tarjoilussa hampurilaistaskut ovat oikein käteviä, koska pitaleipien täyttöaste (ainakin meillä) menee aina yli...

maanantai 12. maaliskuuta 2018

Pupu-kakku


Pupu-kakku sopii niin pääsiäiseen kuin muihinkin pikkulasten juhliin.

Pupun korvat, tassut, hiukset, silmät ja nenä on tehty Renshaw:n uudesta muotoilumassasta, joka toimi ihan hyvin. Kuivumisaika oli noin vuorokausi, jotta ne sai hyvin pysymään pystyssä. Laitoin molempiin korviin tueksi pari coctailtikkua.

Pupun silmät ja viikset on maalattu Rolkemin kultaisella efektisävyllä. Sitä kannattaa sekoittaa tippaan kirkasta alkoholia tai ruusuvettä, jotta siitä saa helposti levittyvän maalausta varten.

Pääsiäiseen sopivia tuotteita löydät täältä lisää.

tiistai 27. helmikuuta 2018

Appelsiini-kahvikakku koristein


Appelsiininen kahvikakku 

200g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuori
1dl maitoa tai kermaa

kostuttamiseen
1 appelsiinin mehu

koristeluun
2-3tl vettä
keväisiä koristerakeita

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi raastettu appelsiinin kuori ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun (ja korppujauhotettuun) Heritage-vuokaan. Paista 180 asteessa noin 35-45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä kakkutikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Ota kakku uunista ja kostuta se saman tien appelsiinimehulla kun kakku on vielä vuoassaan. Anna sitten jäähtyä vuoassaan vähintään 30 minuuttia ennen kumoamista.

Kumoa kakku jäähdytysritilälle. Sekoita makutomusokeriin vesi niin että seos on paksuhkoa, mutta juoksevaa. Valuta sitä kahvikakun uriin. Anna ylimääräinen tomusokeriseos valua pois ja nosta kakku sitten tarjoilualustalle. Koristele haluamallasi tavalla.