Mirror glaze eli peilikiille


Tänä kesänä leivontablogit on vallannut kiiltävä peilikiille eli mirror glaze. Sen reseptejä on monia, me kokeilimme yhdenlaista ohjetta ja sillä sai aikaiseksi kauniin ja kiiltävän pinnan.

Mirror glaze tulee kaataa jäätyneen kakun päälle, jotta se jähmettyy saman tien. Kiille pysyy hyvänä jääkaapissa useampia tunteja, mutta lopulta menettää suurimman kiiltonsa. Suosittelen siis että se laitetaan kakun päälle 3-4 tuntia aiemmin niin että kiilto säilyy, mutta kuitenkin on aikaa kakun sulamiseen jääkaapissa. Mirror glazin pinta on tahmea, joten koristeet pysyy siinä hyvin kiinni. Ne kannattaa asettaa vasta hiukan ennen tarjoilua etteivät liivatepinnan päällä lähde sulamaan.

Tämä kakkumme on päärynäjäädyke persikkaisella sisuksella. Käytimme sisärenkaassa Savarin-vuokaa ja muuten Queen-vuokaa.

Päärynä-persikka jäädyke
6-8hlö

sisärengas:
n.1tlk persikan puolikkaita mehussaan
0,5dl persikkamehua
5 liivatetta

5dl vispikermaa

mirror glaze:
2,5dl sokeria
1dl vettä
1 3/4dl glukoosisiirappia
10 liivatelehteä
200g valkosuklaata
180g kondensoitua maitoa
pastaväriä

Valmista ensin sisärengas eli persikkasydän. Soseuta persikat ja lisää mehu. Pehmennä liivatteet (5) ja sulata tippaan kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos persikkasoseesaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada silikonivuokaan ja laita pakkaseen yön yli.


Valmista sitten päärynämousse vatkaamalla vispikerma vaahdoksi ja lisäämällä hyydykejauhe paketin ohjeen mukaan. Laita mousse pursotinpussiin ja pursota isomman Queen-vuoan pohjalle reunoja myöten kermakerros. Älä siis vain täytä moussella vuokaa. Paina sitten keskelle persikkarengas. Pyyhäise ylimääräiset kerman pois, jotta pohjasta tulee tasainen. Pakasta yön yli seuraavaan päivään.


Valmista mirror glaze. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosi. Kiehauta niitä kunnes sokeri on sulanut ja sammuta levy. Lisää pehmeät liivatteet ja valkosuklaa. Sekoita hyvin kattilan ollessa vielä lämpöisen levyn päällä, jotta suklaa sulaa. Lisää kondensoitu maito ja ota käsivispilä, jolla kevyesti vatkaat seosta saadaksesi valkosuklaan kaikki hippuset sulamaan. Seokseen tulee hiukan ilmakuplia, mutta se ei haittaa tässä vaiheessa. Värjää nyt kiille haluamallasi värillä. Ota kattila pois levyltä ja laita heti tuorekelmu kiilteen päälle kattilan reunoja myöten. Jos et peitä kiillettä hyvin se kuivuu. Anna nyt kiilteen seistä huoneenlämmössä pari tuntia. Kiilteen tulisi olla noin 35 asteista kuorrutuksen onnistumiseksi.

Ota jäädyke pakkasesta ja irroita se varovaisesti vuoastaan. Kun se on kokonaan jäässä, jäädyke irtoaa rikkoutumatta.


Aseta jäädyke jäähdytysritilän päälle, joka on pellillä leivinpaperin päällä. Kun käytät leivinpaperia alla, saat sen avulla kerättyä kiilteen takaisin. Sitä voi nimittäin uudelleen käyttää kun vain lämmittää sopivaksi. Ota kelmu pois kiilteen päältä. Siihen kelmuun on tarttunut kaikki mahdolliset ilmakuplat kiilteen pinnalta.


Kaada huolellisesti kiille jäädykkeen päälle. Jos et saa kerralla peittävää, kerää kuorrute leivinpaperilta ja kuorruta uudelleen. Se voi olla alunperin vielä liian lämmintä, mutta jäähtyy sopivasti ensimmäisen kuorrutuksen aikana.


Nosta jäädyke lastan avulla tarjoilualustalleen ja laita jääkaappiin sulamaan muutamaksi tunniksi. Koristele ennen tarjoilua.

Kiilteen teko voi kuulostaa haastavalta sekä monimutkaiselta, mutta sitä se ei itseasiassa ole. Kannattaa kokeilla ja yllättää vieraat upealla kakulla!

Kommentit

  1. Kaameen vaikeeta tehdä.eikä täältä kaupungista(uusikaupunki)saa päärynäjauhetta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti